roman uit 1922 van james joyce?

Ulysses is een modernistische roman van de Ierse schrijver James Joyce. Het werd voor het eerst in delen in series gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The Little Review van maart 1918 tot december 1920. Ulysses beschrijft de rondreizende afspraken en ontmoetingen van Leopold Bloom in Dublin in de loop van een gewone dag, 16 juni 1904.

De roman is zeer experimenteel en maakt gebruik van een reeks literaire stijlen, waaronder stream of awareness. Joyce zei ooit dat hij “zoveel raadsels en puzzels had ingebracht dat het de professoren eeuwenlang bezig zal houden met ruziën over wat ik bedoelde”, en noemde het werk een “verbazingwekkende luchtspiegeling”. Ulysses werd op 2 februari 1922 in Parijs in boekvorm uitgegeven door Sylvia Beach.

Source: upload.wikimedia.org

Een portret van de kunstenaar als jonge man

Een portret van de kunstenaar als jonge man is de eerste roman van de Ierse schrijver James Joyce. De roman volgt Stephen Dedalus, een jonge man die begin 1900 opgroeide in Dublin. Stephen is een kunstenaar die op zoek is naar zijn identiteit en worstelt om zijn plek in de wereld te vinden. A Portrait of the Artist as a Young Man is een modernistische roman die experimentele technieken gebruikt om het verhaal van Stephen te vertellen.

Source: img.yumpu.com

Dubliners

Dubliners is een roman van James Joyce. Het is een verzameling van vijftien korte verhalen, die losjes met elkaar verbonden zijn en zich richten op het leven van Dubliners uit de arbeidersklasse in de loop van één dag, 16 juni 1904.

De verhalen worden verteld in de derde persoon door een alwetende verteller. Joyce probeerde Dublin af te schilderen als een plek waar het ware karakter van de burgers verborgen was achter een façade, en waar hun leven werd gevormd door hun relaties met familie, vrienden, buren en vreemden.

De titel verwijst naar de inwoners van Dublin, die “dubliners” worden genoemd. Joyce zei ooit dat hij “Dubliners had geschreven om [zijn] landgenoten bewust te maken van zichzelf”.

Related Articles

Back to top button