wie is de premier van spanje

Pedro Sánchez is sinds juni 2018 premier van Spanje. Hij is lid van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). Hij was ook secretaris-generaal van de PSOE van 2017 tot 2018. Sánchez, geboren in Madrid in 1972, studeerde aan de Universiteit van Madrid, waar hij een graad in economie behaalde. Daarna werkte hij als docent aan de Complutense Universiteit van Madrid. In 2004 werd Sánchez verkozen in het Spaanse parlement als lid van de PSOE. Hij vervulde verschillende functies in de regering onder premiers José Luis Rodríguez Zapatero en Mariano Rajoy. In 2018 werd Sánchez premier nadat hij een succesvolle motie van wantrouwen tegen Rajoy had geleid. Als premier heeft Sánchez beloofd de corruptie te bestrijden en de transparantie in de regering te vergroten.

Wie is de koning of president van Spanje?

De premier van Spanje is Pedro Sánchez Pérez-Castejón. Hij is in functie sinds juni 2018. Daarvoor was hij secretaris-generaal van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). Mariano Rajoy is de huidige president van Spanje. Zijn titel in het Spaans is echter “presidente del gobierno”. De Spanjaarden verwijzen naar premiers van andere regeringen als “primer ministro”. Er woont ook een Spaanse monarch, namelijk Felipe VI, vanaf 2021.

Wie werd er in 2014 koning van Spanje?

Spanje heeft in de loop der jaren een aantal verschillende premiers gehad, maar de meest recente en bekende is Pedro Sánchez. Sánchez is sinds 2018 in functie en was een sleutelfiguur in de overgang van het land naar democratie. Hij is ook een goede vriend van koning Felipe VI, die in 2014 koning werd.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy is een Spaanse politicus die van 2011 tot 2018 premier van Spanje was. Hij werd in 2018 bij een motie van wantrouwen afgezet als premier. een corruptieschandaal. Rajoy staat al meer dan tien jaar in de frontlinie van de Spaanse politiek en heeft verkiezingsnederlagen en beschuldigingen van corruptie doorstaan.

Pedro Sanchez

Pedro Sanchez is de huidige premier van Spanje. Hij is in functie sinds juni 2018, na een succesvolle motie van wantrouwen tegen de toenmalige premier Mariano Rajoy. Sanchez, lid van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij, heeft een doctoraat in de economie en is secretaris-generaal van de PSOE. Hij is pro-Europees en heeft beloofd de Catalaanse onafhankelijkheid te verslaan.

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias is een Spaanse socialist en vakbondsleider die van 2016 tot 2018 premier van Spanje was. Iglesias werd geboren in 1850 in El Ferrol, Spanje en stierf in 1925 in Madrid. Hij was een politiek leider die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) en de Algemene Confederatie van Arbeid (CGT). Iglesias speelde ook een belangrijke rol bij de oprichting van de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Related Articles

Back to top button